Animadoc / Docufeature

 “Mannen som kunne 75 språk” er basert på en sann historie om et språkgeni og hans kjærlighet til en tysk prinsesse.

 Georg Sauerwein ble født i Tyskland i 1831 og døde i Kristiania i 1904. Han var en fattig prestesønn som ble, i en alder av 25 år, huslærer for Prinsesse Elisabeth av Wied. På tross av de enorme klasseskillene fant Georg og Elisabeth tonen umiddelbart. Litt for godt, etter Elisabeths mor, Fyrstinne Maries oppfatning. Hennes plan var å få Elisabeth giftet inn i et av Europas største kongehus. Georg ble en trussel mot disse planene. Etter to år ble han sagt opp og måtte forlate hoffet. Dypt nedbrutt måtte han ta til takke med en assistentjobb i et bibliotek, mens Elisabeth etterhvert ble gift med en tysk prins som var utpekt til å bli konge i det nye kongedømmet Romania.

På grunn av sitt enorme språktalent, fikk Georg jobb som korrekturleser for Det engelske bibelselskapet. Georg bodde vekselvis i Lille Litauen, i Spreewald sør for Berlin, på Dovre, Lesja og i Ottaområdet. I Norge var det en fri presse, og han kunne skrive og utgi artikler, poesi, bøker og tidsskrift. Kampen for at minoritetene skulle ha rett til å snakke sitt morsmål, opptok mye av tiden hans. I sin tid ble han den mest for hatte mann i tyske aviser, noe som kanskje forklarer hvorfor historien om ham har gått i glemmeboken.

Han elsket urgamle språk og dialekter, men ønsket at bruken av dem skulle være fri og kunne utvikle seg. Georg skrev en av Litauens mest brukte nasjonale hymner. Litauisk var på den tiden sterkt undertrykt av de tyske herskerne. Gud forstår ikke litauisk, påstod de. I Norge møtte Georg Ivar Aasen og de utviklet et godt vennskap. Georg ble beundret og respektert, og han var den første som skrev en hel diktsamling på Dovremål.

Gjennom brevskriving holdt Georg og Elisabeth kontakt. I Romania ble Elisabeth en anerkjent kunstner og forfatter i tillegg til å være en svært populær dronning. Etter 28 år inviterte Elisabeth Georg til Romania.

 Filmen har gjenskapt hans liv ved å bruke skuespillere som er blitt animert (rotoskopi). Alle bakgrunnene er virkelige og er hentet fra steder han oppholdt seg. Mesteparten av alt som blir sagt i filmen, er tatt fra Georg og Elisabeths egne uttalelser i brev, bøker og artikler.

 Filmen er 66 minutter (festival/kinoversjonen) Vi har også en versjon på 56 minutter.